Recent

Kerstmus

Van begin oktober tot eind december is het de meest gehoorde zang in het vogelrijk: de vreugdekreet van de gewone kerstmus. Voor afgestudeerde biologen en andere intelligente mensen: passer christimus. De melodieën die zij uitten zijn in door mensenhand door de eeuwen heen van verschillende teksten voorzien, waarvan in ons land de bekendste zijn “Oh dennenboom” en “Er is een kindeke”. Een foutieve aanname is die die stelt dat “Stille nacht” ook op kerstmussengezang is geschreven. Het was een eenzame volkszanger die daar de melodie voor samenstelde, om vervolgens zich van een dak te werpen.
Sinds enkele jaren lobbyen actiegroepen om kerstmussen pas de laatste zondag van november los te laten, om het zich tot een jaarfeest uitbreidende kerstfeest wat aan banden te leggen. Milieubewegingen hebben zich een heel ander standpunt aangemeten. Zij stellen dat een kerstmus zingt zoals hij gebekt is en als dat in oktober is, dan hoort dat in oktober. Niet zelden lopen protesten van een van beide partijen uit de hand en moeten er arrestaties in verband met geweldsdelicten worden verricht.

Een kerstmus voor de kerstmaaltijd kan je krijgen bij de betere poelier. Kom je rond tweede advent, dan wil je ze nog wel eens horen zingen in de vitrine. Wees niet bang, loop naar binnen en kies de beste zanger uit. Het schijnt dat hoe milder de zang is, hoe zoeter het vlees smaakt. Op verzoek verwijdert de detaillist de organen van het vogeltje, al is dit af te raden. Kerstmussenhart heeft een heerlijke bite. Een halve pond kerstmus – geplukt en in plakjes gesneden, vijfhonderd gram pasta, twee handen vol sugar snaps en een romige saus naar keuze maakt een kerstdiner waar geen mens over kan klagen.
Vergeet niet om naar de jeugd van het musje te vragen. Met de stijgende vraag naar deze delicatesse is het aantrekkelijker geworden voor vogelfokkers om onethische praktijken uit te voeren, zoals het afknippen van de staarten en vleugels. Het grootste deel van de letale ziektes onder kerstmussen wordt hiermee voorkomen, maar tot een verhoogde levensstandaard leidt dit niet. Het alternatief, de vogels meer ruimte bieden en ze samen met witte duiven in een voliere te houden is kapitaalintensief en vraagt een groot startkapitaal van de ondernemende vogelhouder.

De eerste exemplaren van dit ras werden in de gouden eeuw op het kanaaleiland Guernsey gevonden. Niet alleen hun zang bezorgde hen hun naam, het feit dat er op het eiland geen plant zo veel voorkwam als de hulst droeg zeker bij.
Meegenomen in grote schepen belandde de kerstmus op het vasteland en bleek uitstekend te gedijen in zowel Duitsland als Nederland. Het raakte in een mum van tijd in zwang bij koningshuizen en van daaruit verspreidde het zich langzamerhand naar de adel en uiteindelijk begon het ook in trek te raken bij de burgerij.

De meest recente trend is er een die overgewaaid is van knaagdieren. Het houden van een konijn gedurende het jaar om hem met kerst te serveren is niet meer in de mode. Wil je als gezin goed voor de dag komen dan kan je in mei bij de dierenspeciaalzaak een vijf weken oud mussenjong halen. Het is af te raden om dit te doen als de kinderen onder de tien zijn of overtuigd vegetariër, de dood van een beestje wat zes maanden hun vriend is geweest gaat niet iedereen makkelijk af.

Comments are Disabled